“Husk, mine herrer, at det ikke bare er Frankrig, vi kæmper for: Det er Champagne!” Sådan sagde den engelske premierminister, Winston Churchill, under 2. verdenskrig, og heldigvis for ham vandt han krigen sammen med de allierede, for han konsumerede champagne hver dag fra morgenstunden til sent på natten. Og det i en mængde, som ville have lagt de fleste ned inden frokost.
Champagne betegnes nogle gange som vinenes dronning, og der er mange champagneelskere over hele verden. Den boblende, brusende og perlende drik er baseret på hvidvin fra det kølige Champagne-distrikt, hvor jordbundens kalk holder på solvarmen og reflekterer lyset op mod drueklaserne, så de får sol og varme nok til at blive modne. Champagne har mange elskere, og mange nyder et glas både i tide og utide.
Skabt af havet
Skønt Champagne ligger inde i Frankrig, er hemmeligheden bag de perlende vine, at vinstokkene er plantet på gammel havbund. Jorden hævede sig for millioner af år siden, og den havbund, der nu blev til landjord, er fyldt med kalk fra de mange fossiler, som blev dannet her, da havets dyr døde. Kalken præger både smagen af vinene og hjælper med i modningsprocessen i det kølige område, sådan som vi har beskrevet ovenfor.
De centrale byer i Champagne er Reims, hvor mange af champagnehusene ligger, og Epernay, og champagne er i dag en blanding af de store, klassiske champagnehuse som Veuve Cliquot, Bollinger og Krug, og en masse upcoming producenter, som laver champagne i mindre kvanta, men som dyrker en særlig niche eller karakter indenfor de stramme regler, som gælder for, om en vin kan kaldes champagne eller ej.
Det er kun de fantasiløse, der ikke kan finde en grund til at drikke champagne, sagde digteren Oscar Wilde, og sandt er det, at man næsten altid kan finde en god lejlighed til at tage en glas af den berusende drik.