Floden Rhône flyder fra sit udspring i Alperne ned mod Middelhavet, hvor den løber ud. På vejen lægger dens bredder marker til vinmarker, der producerer nogle af de druer, der bliver til de utallige Rhône-vine. Og der kommer virkelig mange skønne vine fra Rhone-distriktet, der strækker sig over en pæn del af flodens 800 km lange løb.
I tidligere tider var de røde vine fra Rhône ikke agtet så højt. Faktisk blev de mest brugt som daglig drikkevin af de lokale indbyggere, og så blev de sendt til Bordeaux, hvor de blev iblandet vinene herfra og var med til at få alkoholprocenten lidt opad i de ringere år. Ambitionerne hos vinproducenterne i Rhône-distriktet rakte heller ikke videre, selv om der selvfølgelig var undtagelser.
Siden 1980’erne har der været en udvikling i gang omkring Rhône, som har bragt kvaliteten betydeligt opad, og i dag er vinene fra Rhône blandt de mest afholdte i Danmark. Det skyldes sikkert også, at mange mennesker har mødt vinene herfra, når de har været på ferie i det sydlige Frankrig og har taget glæden ved de fyrige vine med hjem.
Nord og syd
Der avles vine både i den nordlige og sydlige del af Rhône-distriktet. Nordpå hedder de lokale områder navne som Cornas, Crozes Hermitage, Côte Rôtie m.fl., og sydpå er der masser af kendte navne som Chateauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacquesyras, Beaume de Venise, Rastau og Côtes du Luberon, det sidste er en biflod til Rhône-floden.
Har man fået smag for Rhône-vine, glædes man især over de frugtrige og runde smage, som præger vinene, selv om man også finder nogle af de mere klassiske franske vine med en slankere krop i dette distrikt. Men en klassisk Rhône-vin er virkelig det, som man nogle gange betegner som ‘solskin på flaske’ – man kan smage solens varme og de sydeuropæiske krydrede dufte i de bløde og fyldige vine.
Hovedbyen i Rhöne-distriktet er Lyon, der er kendt som ‘Frankrigs mave’. Her ligger den ene klasse-restaurant ved siden af den anden, og det er smør, kød og grøntsager, der er i centrum. Kraftig og fyldig mad, der matcher vinene. De store markedshaller har navn efter byens berømte stjernekok, Bocuse, og man finder alt inden for fødevarer og vine af højeste kvalitet.
Har du mod på det, så kør ud til de enkelte vinejendomme, hvis I er på ferie i et af Rhône-distriktets områder, og find en lokal vin – så vil I få et dejligt minde med hjem fra ferien.